مصرف شیشه می تواند باعث ایجاد آسیب در سلول های مغزی شود. این آسیب می تواند با علائم زیر بروز پیدا کند:
اختلال در حافظه در اعتیاد به مصرف شیشه
آسیب های مغزی ناشی از مصرف شیشه می تواند منجر به اختلال در حافظه، به خصوص در مورد وقایع نزدیک شود. برای مثال ممکن است شخص به یاد نیاورد که دیروز با چه کسی قرار ملاقات داشته است. یا حتی موضوع این ملاقات چه بوده است.
در این شرایط امکان دارد فرد معتاد، فراموش کند که وسایل خود را کجا گذاشته و بعضی از صبح ها، مدتی زمانی را صرف پیدا کردن گوشی تلفن همراه خود نماید.
اختلال در توجه در اعتیاد به مصرف شیشه
انسان به طور طبیعی می تواند توجه خود را روی وقایع مختلف اطراف متمرکز کند یا آن که در آن واحد به چند موضوع مختلف توجه نماید. برای مثال در حین تماشای تلویزیون، علاوه بر توجه به صحبت های فرزندش با همسرش که در آشپزخانه است هم زمان صحبت کند و چیزی هم بخورد!
مصرف شیشه باعث می شود ضمن کاهش قدرت توجه، جا به جایی این توجه بین وقایع مختلف پیرامونی نیز سخت شود. به همین دلیل ممکن است توجه شخص، مدتی طولانی درگیر تلفن همراه یا اجزای یک وسیله دیگر مانند لپ تاپ شخصی اش شود و مدت ها وقت خود را صرف آن کند.
اختلال در برنامه ریزی در اعتیاد به مصرف شیشه
بسیاری از کارهای اقتصادی ما نیازمند، برنامه ریزی برای روزها و هفته های بعد و اجرای به موقع این برنامه هاست. برای مثال فرد برنامه ریزی می کند که فردا یکی از مدل های تلویزیون را به تعداد پانصد دستگاه بخرد و روز بعد آن ها را به مغازه دوستش بفروشد.
مصرف شیشه با ایجاد تخریب در نواحی جلویی مغز، امکان این برنامه ریزی و اجرای مراحل برنامه ها را از مصرف کنندگان شیشه می گیرد.
نتیجه اختلالات مغزی در فرد مصرف کننده شیشه
مجموعه این اختلالات مغزی باعث می شود فرد مصرف کننده شیشه بعد از مدتی، دیگر نتواند فعالیتی در زمینه کسب و کار و اقتصاد را ادامه دهد و حتی دچار فروپاشی مالی و اقتصادی گردد. باید توجه داشت که حتی حالت های هذیان، توهم و همچنین ضعف و کمبود انرژی همراه با بیماری اعتیاد به شیشه نیز از همین تخریب های مغزی ناشی می شوند.
ترک شیشه و سم زدایی بدن
خبر خوب این است که با وجود تمام علائمی که ذکر شد، در صورت ترک مصرف شیشه و سم زدایی بدن، داشتن تغذیه صحیح و تمرین های مغزی مناسب، این آسیب ها می توانند ترمیم گردند و امکان ادامه زندگی فعال و مفید را برای فرد مصرف کننده شیشه فراهم نمایند. باید توجه داشت شدت وسوسه بعد از ترک شیشه بسیار زیاد است و با برنامه ریزی دقیق و منظم می توان از مرحله عود مصرف شیشه به سلامت گذر کرد.
این تمرین های مناسب در اصطلاح «بازتوانی مغزی» نامیده می شوند. اصولاً به کار گیری مجدد عملکردهای مغزی آسیب دیده با نظم و برنامه ریزی زمانی منسجم تحت نظر درمانگر، می تواند این عملکردها را ترمیم و تقویت نماید. همان طور که عضلات دست و پایی که دچار شکستگی شده است پس از باز کردن گچ، ضعیف و ناتوان هستند و تمرینات ورزشی مناسب می تواند این ضعف و ناتوانی را اصلاح نماید.
دقیقاً همین اتفاق در مغز نیز قابل اجرا است. تعدادی از پیشنهادهای مناسب برای ترمیم عملکردهای مغزی در ترک شیشه :
• حل جداول کلمات و اعداد (بازی سودوکو)
• مطالعه کتاب های آموزشی و مجلات
• انجام بازی های کامپیوتری
• انجام بازی های فکری، حتی بازی کردن با کارت های بازی
البته باید توجه داشت که مدت زمان این بازتوانی های مغزی نباید زیاد باشد به طوری که باعث خستگی فرد شود، زیرا خستگی می تواند عامل افزایش ولع و در نتیجه عود اعتیاد به شیشه گردد. بنابراین دقت داشته باشیم که میزان این تمرینات، حتماً باید زیر نظر درمانگر و در حد توان فرد تنطیم گردد و کم کم مدت زمان آن ها را افزایش دهد.