اهداف دارو درمانی در ترک اعتیاد
- سم زدایی (سندروم ترک اعتیاد به مواد مخدر)
- درمان اختلالات همراه (افسردگی، اضطراب، روان پرشی و غیره)
- درمان عوارض ناشی از مصرف مواد مخدر (دلیریوم – هالوسیناسیون)
- درمان نگهدارنده پیشگیری از عود اعتیاد به مواد مخدر
مرحله سم زدایی و درمان نگهدارنده توجه ویژه ای دارد
سم زدایی مواد مخدر مرحلهای کوتاه اما حساس از درمان وابستگی به مواد افیونی است، چرا که اگر با آمادگی کافی قبلی، روان درمانی زمینهای و قبل از ایجاد انگیزه کافی و به شکل زودرس انجام گیرد منجر به شکست درمانی خواهد شد. گاه نیز به علت شکست درمانی پروتوکول درمانی ناقص ما و عدم استفاده کافی از مسکنها و خوابآور هاست که به عدم تحمل و ترک درمان منتهی میشود.
هر فرد درمان مختص به خود را نیاز دارد
تأکید بر انفرادی کردن درمان بیماری اعتیاد به این خاطر است که طرح نمونه هایی از بیماران و ارائه نسخه برای آن ها به این مفهوم نیست که مثلاً بیماری با ۱.۴ مثقال تریاک خوراکی نیاز به ۲۵ میلی گرم آمی تریپ تیلین دارد و غیره بلکه این نسخه ها صرفاً با هدف ارائه یک طرح اولیه است که باید با توجه به تمام جوانب در بیمار از جمله وضعیت خواب، اشتها، تحریک پذیری، زمینه سرشتی، بیماری های همراه، میزان مصرف مواد، سرپایی یا بستری بودن و … انفرادی شود.
پدیده های غیرقابل پیش بینی در ترک مواد مخدر
به خصوص واکنش به تسکین (رخوت زایی) پدیده ای کاملاً انفرادی و غیرقابل پیشبینی است. چرا بیماری مثلاً با ۲ میلی گرم دیازپام به خواب می رود و بیمار دیگر با ۱۰ میلی گرم نمی تواند بخوابد. اگر هم به چرایی آن رسیدیم (مثلاً شدت متابولیزاسیون کبدی) هرگز قادر به پیشگویی نخواهیم بود. لذا شروع محتاطانه و تدریجی درمان، یک اصل است.
داروهای مورد مصرف در سندروم ترک مواد افیونی
- آمی تریپ تیلین (ضد افسردگی)
- کلونیدین (آگونیست آلفادو، پایین آورنده فشار خون)
- اگزازپام (بنزودیازپین، اضطراب زدا)
- کلونازپام (بنزودیازپین، اضطراب زدا)
- ایبوپروفن (ضد درد، غیر استروئیدی)
- سلکوکسیب (ضد درد، غیر استروئیدی)
- نالتروکسان (آنتاگونیست مواد افیونی)
- متادون (آگونیست مواد افیونی)
درمان کامل اعتیاد به مواد مخدر
گزینه های درمان سوء مصرف مواد مخدر و داروهای تجویزی بسته به نوع ماده مخدر مورد مصرف و نیاز بیمار متفاوت است. با این وجود اما مشاوره، گاهی روان درمانی، به طور معمول بخشی اساسی از درمان ترک اعتیاد به مواد مخدر است. درمان بیماری اعتیاد همچنین ممکن است به ترک اعتیاد (سم زدایی)، داروی ترک اعتیاد و پشتیبانی بهبودی برای جلوگیری و پیشگیری از عود اعتیاد نیاز داشته باشد.
بی خطرترین روش ترک اعتیاد به مواد مخدر
متناسب با داروی تجویز شده و مصرف آن، سم زدایی ممکن است به عنوان بخشی از درمان بیماری اعتیاد به مواد مخدر مورد نیاز باشد. ترک مصرف مواد مخدر می تواند خطرناک باشد و باید تحت مراقبت پزشک انجام شود.
بهترین روش ترک اعتیاد به مواد مخدر
داروهای ترک اعتیاد معمولاً برای جلوگیری و کاهش علائم ترک تجویز می شوند و کاملاً به شرایط و پاسخ فرد به این داروها بستگی دارد. ممکن است در طی روند درمان پزشک مجبور باشد به دلایل مختلف مانند ایجاد حساسیت و … داروی تجویز شده را تغییر دهد و یا قطع کند. این همان علتی است که ترک اعتیاد باید حتماً در کلینیک های ترک اعتیاد و زیر نظر متخصصین انجام شود.