نگاهی مختصر بر تاریخچه کوکائین
یکی از قدیمی ترین مواد مخدر طبیعی کوکائین نام دارد. کوکائین محرکی بسیار قوی و اعتیاد آور است که در زمان های بسیار دور به عنوان ماده دارویی از آن استفاده می شده است. کوکائین که از منشأ گیاهی به نام کوکا اریتروکسلیون گرفته می شود در دامنه کوههای آمریکای جنوبی رشد می کند. بومیان باستان آن مناطق در گذشته از این گیاه به عنوان عاملی برای افزایش انرژی و مقاومت بیشتر در برابر گرسنگی استفاده می کردند.
در زمان های قدیم کوکائین جهت بی حسی های موضعی در جراحی ها و یا بی حسی نخاعی مورد استفاده قرار می گرفت که رفته رفته با پیدایش عوارض مصرف آن و شناخت کوکائین به عنوان یک ماده روان گردان قوی و اعتیادآور، مصرف آن ممنوع شد.
کوکائین چیست؟
کوکائین پودری سفید رنگ و نرم با دانه های کریستالی شفاف است که طعم بسیار تلخی دارد.
کوکائین در واقع محرکی بسیار قوی است که با آزاد سازی دوپامین ها و تأثیر گذاری مستقیم بر عملکرد مغز و سیستم عصبی ذهن باعث بروز حالات و احساساتی مانند سرخوشی، انرژی، لذت و نشئگی بسیار زیاد در مصرف کننده می گردد.
این پودر سفید رنگ در میان طرفدارانش با نام های رایج کوک، خانم، برف، خاک طلا، دانه برف، برفک و توتسکی شناخته شده است.
متأسفانه ماده مخدر کوکائینی که در ایران در خیابان ها به مصرف کنندگان عرضه می شود خالص نیست و معمولاً با موادی مانند شکر، تالک، پروکائین یا بنزوکائین که در واقع نوعی بی حس کننده موضعی است مخلوط می شوند.
انواع کوکائین
ماده مخدر کوکائین از نظر ترکیبات شیمیایی به دوگونه وجود دارد و بسته به نوع آن، طریقه مصرف آن نیز متفاوت می باشد:
- نمک هیدروکلراید
این ترکیب از کوکائین به صورت پودر بوده و حلال در آب است. این نوع از کوکائین به روش های تزریق وریدی، خوراکی و یا استنشاقی مورد مصرف قرار می گیرد.
- فرم آزاد کوکائین
در این ترکیب فرم جامدی دارد و میزان خالصی کوکائین بسیار بالا است. در این فرم نمک هیدروکراید در آن وجود ندارد. طریقه مصرف کشیدنی است.
طرز مصرف ماده مخدر کوکائین
متداول ترین روش مصرف ماده مخدر کوکائین استنشاقی و یا همان اسنیف است اما کوکائین را به روش های دیگری مانند خوردن، بلعیدن، دود کردن و یا تزریق کردن نیز مصرف می کنند.
مالیدن کوکائین به لب و یا غشای مخاطی بینی از دیگر روش های مصرف این ماده محرک بسیار قوی است.
در روش تزریقی کوکائین را مستقیماً به سیاه رگ تزریق می کنند که اثرات ناشی از مصرف آن بسرعت ظاهر می شود اما از سوی دیگر ماندگاری آن پائین تر است.
در روش استنشاقی، کوکائین را روی سطحی صاف می ریزند و با تیغ آن را تفکیک کرده به خط در آورند و سپس بوسیله یک اسکناس لوله شده یا ابزاری مانند نی آن را استنشاق می کنند. در این روش کوکائین از طریق مجرای بینی مستقیماً وارد جریان خون مصرف کننده شده و چیزی در حدود یک ربع تا نیم ساعت پس از مصرف اثرات ناشی از مصرف آن باقی می ماند.
ماده مخدر کوکائین را باید در فاصله های زمانی اندک مصرف کنند تا مدت زمان بیشتری فرد را نشئه کند که همین امر یکی از عوامل جدی سوء مصرف کوکائین به شمار می رود.
در برخی موارد مصرف کننده برای بالا بردن میزان نشئگی و احساس سرخوشی ماده مخدر کوکائین را با هروئین مخلوط کرده که به ماده جدید بدست آمده اسید بال می گویند و آن را مصرف می کنند.
و در روشی دیگر کوکائین را با آمونیاک و چند مواد دیگر ترکیب می کنند که ترکیب بدست آمده را کوکائین کراک می نامند. این ماده جدید را بوسیله پایپ به صورت تدخینی مصرف می کنند.
بدن بلافاصله بعد از مصرف کوکائین چه عکس العملی از خود نشان می دهد؟
- بالا رفتن شدید فشار خون
- تنفس نامنظم
- بالا رفتن حرارت بدن
- گشاد شدن مردمک چشم ها
- کم شدن جریان خون به سمت قلب
- در بعضی موارد تشنج
به هر طریقی که کوکائین مصرف شود، سلامتی جسم و روان فرد مصرف کننده را دچار مخاطرات جبران ناپذیری می کند.
اثرات ناشی از مصرف ماده مخدر کوکائین
- از دست دادن اشتها
- اختلالات خواب
- وراجی
- تندخویی
- بی قراری
- بی حوصلگی
- افسردگی
- تحریک پذیری بالا
- استرس شدید
- پارانویا
- اختلالات سمعی
باید اشاره کنیم که ماده مخدر کوکائین تا 8 روز پس از مصرف در ادرار شخص مصرف کننده قابل تشخیص می باشد.
عوارض ناشی از سوء مصرف ماده مخدر کوکائین
- مشکلات قلبی و عروقی
- حملات قلبی
- بالا رفتن دمای بدن
- گشادی مردمک چشم
- اختلالات تنفسی
- سکته مغزی
- سردرد های شدید
- اختلالات گوارشی
- آبریزش شدید بینی
- خون ریزی بینی
- احتمال دچار شدن به بیماری های ویروسی (اچ.آی.وی، هپاتیت و دیگر بیماری های خونی)
- مالیخولیا یا پارانویا
- مرگ
ترک کوکائین
با توجه به قدرت و اعتیادآوری بالای کوکائین، ترک آن نیز کاری سخت و دشوار است. ترک کوکائین نیاز به تخصص و زمان دارد و امری دشوار است. در برخی موارد دیده شده است که افراد اقدام به ترک کوکائین در منزل می کنند!
با توجه به قدرت بالای این ماده مخدر معمولاً اقدام های شخصی و بصورت خانگی، منجر به شکست شده و تاثیر مخربی بر اراده و روان فرد می گذارند. برای ترک کوکائین می بایست به یک کلینیک ترک اعتیاد معتبر و تخصصی مراجعه کرد. یکی از مهم ترین مراحل ترک کوکائین مرحله سم زدایی مواد است که حتماً می بایست تحت نظر افراد متخصص انجام شود.
مرکز ترک اعتیاد افشار با بیش از 10 سال سابقه موفق در زمینه ترک انواع مواد مخدر آماده ارایه خدمات تخصصی و فوق تخصصی ترک کوکائین به هموطنان عزیز می باشد. این مرکز با در اختیار داشتن کادر پزشکی و روانپزشکی و استفاده از گروه های همتا تا کنون توانسته است افراد زیادی را به زندگی عادی برگرداند.
کلینیک ترک اعتیاد افشار بصورت 24 ساعته و شبانه روزی آماده پذیرش و بستری بیماران در زمینه ترک انواع مواد مخدر می باشد و خدمات خود را در محیطی آرام و مجهز به هموطنان عزیز ارایه می کند. امیدواریم بتوانیم گام کوچکی در درمان این بیماری خانمان سوز و کمک به بیماران عزیز برداریم.