آیا همان طور که فرد معتاد فکر میکند و بیشتر مردم تصور میکنند، همه چیز در مورد فرد معتاد پایان پذیرفته است. آیا امکان بازگشت وجود ندارد و آیا این تصورات واقعیت دارد.
امید به پایان یافتن اعتیاد
خیر هنوز امید هست، ممکن است مصرف کننده مواد مخدر و زندگی او در حال پایان باشد ولی هنوز پایان نیافته است. امید پایان نیافتن هم وجود دارد. به شرط خواستن و به شرط فراهم کردن شرایط خواستن و مساعدت به آن ها در جهت انجام خواستن و زمینه بازگشت از اعتیاد و درمان بیماری اعتیاد را برای آن ها فراهم کردن است.
چگونگی مبارزه با اعتیاد
مبارزه با اعتیاد، مکمل مبارزه با مواد مخدر است. اعتیاد و گسترش آن موجب افزایش تقاضا و در نتیجه ایجاد انگیزه برای قاچاقچیان و بازار برای عرضه مواد مخدر میگردد. مبارزه با اعتیاد از نظر کلی به مراتب مشکل تر از مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.
در برخورد با مواد مخدر، مقابله بیشتر به صورت شکلی مطرح است، حال آن که در مقابله با اعتیاد مسائل ماهیتی پیچیده، گسترده و بغرنج مطرح است. مقابله اساسی با آن، در وهله اول برخورد با علل و عوامل موجه میباشد و برخورد با شخص معتاد در وهله دوم قرار دارد.
بررسی علل و عوامل گرایش به اعتیاد
بررسی و دقت در علل وعوامل عمومی و اختصاصی و چگونگی گرایش به اعتیاد حاکی از آن است که تقریباً کلیه امور جامع در دسته بندی های به عمل آمده قرار میگیرد به عبارت دیگر نارسائی و غفلت در هر یک از امور جامعه موجبات ضایعه و لطمه برای تعدادی از افراد آن جامعه خواهد بود. علت این که ذکر شد تعدادی از افراد جامعه منظور آن دسته افرادی است که زمینههای لازم به علت تأثیر عوامل و علل دیگر، در آن ها فراهم شده است.
توجه مسئولین به معضل اعتیاد
بنابراین، این مسئله باید همواره مورد توجه کلیه مسئولین اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی، سیاسی، قضائی و مذهبی هر جامعه ای باشد و به نارسائی هایی همچون انواع بیماری ها و مسئله استفاده نابجا از برخی داروها، تربیت، کار و بیکاری، مهاجرت، تبعیض، ضعف واقعی ایمان، اعتقادات و صدها نارسائی دیگر با بعدی محدود و تنها به چشم همان نارسائی ننگرند که ممکن است یک مسئله خود صدها مسئله دیگر را در پی داشته باشد.
برخورد با شخص معتاد در خانواده، جامعه و مراکز بازپروری هر کدام به برنامه ای ویژه و متناسب نیاز دارد. و در هر یک از این مراحل توجه به وابستگی جسمی و روانی فرد معتاد به تفکیک و درعین حال توأماً شکل کلی معالجه و ترک اعتیاد است.
ایجاد آمادگی و زمینههای لازم در فرد معتاد برای ترک اعتیاد
اکثر معتادین تا حدودی درک و تمرکز خود را از دست میدهند و مسائل، مشکلات، منافع و مضرات خود را با اشکال تمیز میدهند. ولی این امر نسبی است و در ضمن هیچ گاه درک خود را به طور کامل از دست نمی دهند. نکته دیگر علاقه وافری است که معتادین به خود دارند و همین امر موجب تلاش برای ادامه اعتیاد میگردد. زیرا میترسند در اثر نرسیدن مواد مخدر دچار رنج و عذاب و احیاناً مرگ شوند. ضمناً در کنار آن رها شدن از دام اعتیاد را همواره در افکار خود محفوظ میدارند.