مقداری تنباکوی طعم دار در سر قلیان گذاشته می شود و بر روی آن زغال داغ است. زغال با استفاده از یک فویل آلومینیومی از تنباکو جدا میشود. زمانی که تنباکو به وسیله زغال گرم می شود، دود ایجاد میشود. با کشیدن قلیان دود آن را به ریه ها می بریم. دود به سمت تنگ آب قلیان که در انتهای قلیان قرار دارد می رود و قبل از استنشاق و کشیده شدن به داخل ریهها سرد میشود.
افرادی که قلیان میکشند در مورد اعتیاد به قلیان نگرانی ندارند زیرا آن را اعتیاد آور نمی دانند و اکثراً در دورهمی ها و به صورت تفریحی قلیان می کشند. این یک باور نادرست است. تخمین زده میشود که افرادی که قلیان میکشند تقریباً به اندازه ۱۰ پاکت سیگار، نیکوتین و مواد شیمیایی وارد بدن خود میکنند.
آیا مصرف قلیان اعتیاد آور است
تنباکوی قلیان دارای نیکوتین است و اعتیادآور است و به اندازه سیگار برای سلامتی مضر است. یک ساعت قلیان کشیدن به اندازه یک روز سیگار کشیدن سم و نیکوتین وارد بدن فرد مصرف کننده میکند. کشیدن قلیان عوارضی برای سلامتی دارد مانند افزایش فشار خون و ضربان قلب و همچنین ابتلا به بیماری های مزمن ریوی را افزایش میدهد. استعمال دخانیات هم مضرات خود را دارد و هم بدون شک اعتیاد آور است، زیرا در همه نوع آن از تنباکو که حاوی نیکوتین است استفاد می شود. از دیگر عوارض مصرف قلیان ایجاد چین و چروک در صورت است. هر چه بیشتر قلیان بکشید، بیشتر در معرض خطر قرار می گیرید.
چرا مصرف قلیان تا این حد زیاد است
به دلیل استفاده از تنباکوهای میوه ای که هر کدام عطر و طعم میوه های مختلف را دارند، طعم آن را جذاب می کند و جوابگوی هر سلیقه ای است و هر روز به مصرف کنندگان آن اضافه می شود. از دیگر دلایل شایع شدن مصرف قلیان این است که به صورت دسته جمعی کشیده می شود، دود تنباکو به وسیله شلنگی که به بدنه قلیان وصل می شود استنشاق می شود و چند نفر میتوانند به وسیله آن به طور همزمان قلیان بکشند.
تاریخچه قلیان
استعمال قلیان از صدها سال پیش در هند و آسیا مرسوم بود و با ورود تنباکوهای میوه ای به بازار، قلیان به تمام نقاط جهان راه یافت. قلیان توسط یک پزشک هندی اختراع شد. قلیان با نام های دیگری مانند نارگیله، آرگیل، شیشا، هابل بابل، گوزا و پایپ نیز شناخته می شود.
مقایسه قلیان با سیگار
سیگارهای معمولی دارای ۷ تا ۲۲ میلیگرم نیکوتین هستند. قلیان به طور متوسط به اندازه ۲۰ نخ سیگار نیکوتین دارد. در اصل عامل مصرف سیگار و قلیان، وجود نیکوتین است که از طریق استنشاق دود وارد ریه ها می شود. نیکوتین به شدت اعتیاد آور است و وسوسه مصرف بالایی دارد.
در واقع قلیان دارای قطران است و به همین دلیل افرادی که قلیان میکشند قطران و مونوکسید کربن بیشتری نسبت به افرادی که سیگار میکشند دریافت کنند. زغالی که در سر قلیان استفاده می شود هم دارای فلزات سمی و مونوکسید کربن است. به همین دلایل نتایج نشان می دهد که دود قلیان بیشتر از سیگار به ریه ها آسیب می رساند.