لوگو

توتون

توتون یا تنباکو قسمت هایی از برگ ها ی نازک با بوی تند و معطر است. توتون و تنباکو از گیاه توتون بدست می آید. گیاه توتون در سطح وسیعی در شمال ایران کشت می گردد و حاوی نیکوتین است. نیکوتین هم در سیگار و هم در تنباکوی قلیان وجود دارد. علاوه بر استعمال توتون، قرار گرفتن در معرض دود آن هم مضر می باشد و می تواند برای سلامتی افراد خطرناک باشد.

نیکوتین سم قوی و کشنده ای است که جزء روان گردان دخانیات محسوب می شود.

سم موجود در سیگار

تمام سمی که در یک عدد سیگار وجود دارد وارد بدن نمی‌شود ولی با مصرف هر سیگار مقداری سم بر ذخایر نیکوتین موجود در بدن اضافه می گردد.

حدود ۲۵ درصد نیکوتین موجود در یک سیگار به خون می رسد و به فاصله حدود ۱۵ ثانیه وارد مغز می گردد. مصرف نیکوتین در فرد اعتیاد ایجاد می نماید.

اثرات مصرف سیگار

از اثرات مصرف آن فعال شدن راه های دوپامنیرژیک به سیستم لیمبیک و قشر مخ است. ضمن اینکه باعث افزایش غلظت هورمون های نوراپینفرین، وازوپرسین، بتااندورفین،کورتیزول و آدرنوکورتیکوتروپیک می شود.

ترشح این هورمون ها اثرات ویژه تخدیری و نیز تحریکی در سیستم اعصاب مرکزی می گذارد. بررسی های عصب شناختی نشان داده که نیکوتین با تأثیر آگونیستی روی گیرنده‌های تیپ نیکوتینی استیل کولین روی سیستم اعصاب مرکزی مؤثر واقع می‌شود.

نیکوتین باعث مرگ می شود

وجود نیکوتین، مونو اکسید کربن، برخی از گازها و هزاران ماده شیمیایی موجب بیماری های عدیده و مرگ و میرهای زودرس در جهان است.

بیماری های مرتبط با سیگار

مصرف سیگار می‌تواند موجب برونشیت های مزمن، انفارکتوس های مهلک قلب، بیماری های عروقی قلب، بیماری های عروقی مغز، بیماری های ریوی، انواع سرطان ها از جمله سرطان ریه، حلق، حنجره، لب و دهان و غیره شود.

نسوزش و ضعف چشم ها، سرفه، تنگی نفس، بوی سیگار در بدن، سیاهی و خرابی دندان ها، بیماری‌های کبدی، کوتاهی عمر و ده ها بیماری دیگر می‌تواند نتیجه سیگار کشیدن در فرد باشد.

فرد سیگاری نه تنها خودش در معرض خطرات مختلف است بلکه دیگران از جمله کسانی که با او زندگی می کنند را نیز به مخاطره می اندازد. متاسفانه، در سال‌های اخیر مصرف قلیان به شکل تفریحی در میان نوجوانان و جوانان بسیار گسترش یافته است و با گذشت زمان، تخریب خود را آشکار خواهد کرد.

اثرات تخریبی استفاده از قلیان

نیکوتین موجود در قلیان بسیار اعتیاد آور بوده و نوع تنباکوی میوه‌ای مصرفی نیز بسیار مضر میباشد.

به علت استفاده مشترک از قلیان، احتمال انتقال بیماری های سرایت کننده از طریق دهان همچون سل و هپاتیت افزایش می‌یابد.

با فرض این حقیقت که بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب موجب می‌شود که مصرف کننده قلیان برای رسیدن به آستانه ارضای حالات یا اثرات خوشایند روانی، پوک های زیادی به قلیان زده و در معرض دود بسیار زیاد قرار گیرد.

عوارض در معرض دود توتون و تنباکو قرار گرفتن

حقیقتاً، چنین شرایطی موجب می‌شود که نه تنها شخص در معرض دود زیاد قرار بگیرد، بلکه در معرض مقادیر زیادی مواد شیمیایی و سرطان‌زا و گازهای خطرناک و مسمومیت ناشی از آن قرار بگیرند. با توجه به نکات مطرح شده در بالا می‌توان نتیجه گرفت که قلیان بسیار خطرناک تر و اعتیادآورتر از سیگار است.

فرق تنباکو سنتی و تنباکو میوه ای

اساساً تفاوت آشکاری مابین تنباکوهای سنتی و تنباکوهای اسانس دار (میوه ای) وجود دارد. تنباکو های میوه ای از برگ های توتون که بافت کیفیت آن ها برای تولید سیگار مناسب نمی باشد، تهیه می‌شود و این توتون ها با اضافه شدن ۱۵ – ۱۶ نوع ماده شیمیایی و افزودن اسانس یکی از میوه ها، ساخته می شود.

قابل ذکر است که مصرف تنباکو چه سنتی و چه میوهای برای انسان مضر است، اما مصرف تنباکوهای میوه‌ای به مراتب بدتر از نوع سنتی است.

وابستگی به نیکوتین

وابستگی به نیکوتین با مصرف دخانیات حاصل می گردد. این وابستگی هم به لحاظ جسمانی و هم به لحاظ روانی می‌تواند باشد.

نیکوتین چیست

نیکوتین یک ماده به شدت سمی آن الکالوئید است. مصرف حدود ۶۰ میلی گرم از آن برای یک فرد بزرگسال باعث مرگ ثانوی بر فلج تنفسی می‌گردد. با مصرف هر سیگار معمولی به میزان 5/0 میلی گرم نیکوتین وارد بدن می‌شود. علائم مسمومیت ضعیف نیکوتین در بدن به شکل تهوع، استفراغ، آبریزش از دهان، رنگ پریدگی، اسهال، سرگیجه، سردرد، افزایش فشار خون، بالا رفتن و بی نظمی ضربان قلب، لرزش و عرق سرد میشود.

مسمومیت با نیکوتین

مسمومیت با نیکوتین همچنین می تواند با ناتوانی در تمرکز، گیجی و اختلالات حسی همراه باشد. مطالعات انجام شده دلالت بر کاهش حرکات سریع چشم در زمان خواب دارد.

خانم هایی که در زمان بارداری دخانیات مصرف می‌نمایند ممکن است نوزادانی با وزن کم و مشکلات ریوی – تنفسی به دنیا آورند.